top of page

Reflectie - het aapje en de maan


In die zeldzame momenten dat we eens echt tijd hebben voor onszelf, ontstaat ook ruimte voor wat reflectie. Terwijl we in het dagelijks leven alleen in de spiegel kijken of ons haar goed zit, kunnen we onszelf nu eens diep in de ogen kijken. Hoe sta ik ervoor? Wie ben ik? Hoe gaat het nu écht met mij, is er een gebied in mijn leven dat extra aandacht verdient?

Het reflecteren zelf is op zich al een activiteit waar het filosofische en het meditatieve elkaar ontmoeten. De spreuk "Ken Uzelve" was als uitspraak van Griekse filosofen gegraveerd in een poort boven het orakel van Delphi. Het was belangrijk om jezelf te kennen, om te weten wie er zocht, bij het zoeken naar de waarheid. Direct denk ik aan een andere uitspraak Wie zoekt zal niet vinden. Je moet niet te hard proberen met je verstand kaas te maken van de wereld en je denkbeelden erover, toch blijkt dat als je dit toch doet, je verstand zodanig doodloopt op de filosofische mysteries in het leven, dat je vanzelf verwondering voelt en het leven weer gaat schitteren.

En ook moet je niet te hard zoeken naar jezelf. Want dan zul je hem of haar ook niet vinden.... Maar toch biedt reflectie en meditatie een kans om enigszins zicht te krijgen op jezelf, en bijvoorbeeld de vragen Wie ben ik, wat wil ik? Hoe voelt mijn ziel? Hoe baken ik mijn grenzen af? Hoe leef ik vanuit liefde?

De reflectie is altijd vluchtig en momentaan, soms enigszins rationeel, maar het gaat altijd de goede richting op. Nooit de verkeerde!

Reflectie is van jezelf, richting jezelf. Deze vreemde blikrichting heeft tijd nodig en hiervoor scheppen we tijd tijdens de retreat op Ibiza. Waar je dan op terechtkomt is dus niet een kant en klaar antwoord. We zijn als mens immers eerder zoals het aapje op de tak, dat naar de reflectie van de maan kijkt in het water onder hem. Het is onmogelijk de maan te pakken te krijgen, want dan breekt de reflectie uiteen in duizend golfjes.

Kom je ook als een aapje op de tak zitten met ons op Ibiza?
25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page