top of page

Training Filosoferen over Levensvragen

aan de hand van het boek De Zoon van de Gazelle

Deze training bestaat uit een of twee dagdelen bij u op school. In de training leren deelnemers de belangrijkste vaardigheden van het begeleiden van een filosofisch gesprek. Het idee is dat een hoofdstuk uit het boek De Zoon van de Gazelle als stimulus dient om samen over de filosofische vragen te praten die uit het verhaal naar voren komen.

In de training kijken we tevens naar de toepasbaarheid van filosofische gesprekken als invulling van bijvoorbeeld godsdienst-, levensbeschouwing- of humanistisch vormingsonderwijs. 

 

Bijvoorbeeld:

Hoe moet je met de natuur om gaan?

Wat is de plaats van de mens in de natuur?

Wat is het essentiële verschil tussen mens en dier?

Wat is leven?

Wat is de dood?

Hoe ga je met verdriet om?

Heb je school/onderwijs nodig of kun je alles zelfstandig leren (van de natuur)?

Heb je andere mensen nodig om gelukkig te zijn?

Hoe kun je een goed mens zijn?

Wat is liefde?

Wat is vriendschap? 


De filosofische gespreksmethode, die we in deze training oefenen, geeft de docent een veilige positie en daarmee de ruimte om respect te hebben voor alle antwoorden en overtuigingen, en tevens om het kritische denken te stimuleren. De deelnemers ontvangen een uitgebreide hand-out met instructies over hoe je het gesprek kunt begeleiden en lesbrieven bij elk hoofdstuk van het boek.

Meer over het boek De Zoon van de Gazelle? Klik hier.

Data:

​In overleg

Locatie:

Bij U op school​

Kosten:

Afhankelijk van het aantal deelnemers, komen we met één of twee trainers, en we rekenen per trainer 800 euro voor één dagdeel, desgewenst 1200 euro voor twee dagdelen. We leveren hierbij het aantal exemplaren van De Zoon van de Gazelle voor de leerlingen met een bulk-korting van onze uitgever De Meent. Op aanvraag maken we graag een programma op maat, bijvoorbeeld met online meetings, voorbeeldlessen of supervisie, en een passende offerte. 

Kosten/korting boek:

- vanaf 20 exemplaren 30% korting = 15,75 euro per boek

- vanaf 50 (bijvoorbeeld voor een hele school bovenbouw of voor alle leerkrachten van een schoolbestuur) 40% korting = 13,50 euro per boek

Korting:

Vanwege onze samenwerking met  VOS/ABB krijgen leden van VOS/ABB 10% korting op de training.

Boeken van deze training:

Informeer naar de mogelijkheden door contact op te nemen of via het online inschrijfformulier

Cover De Zoon van de Gazelle.jpg

Over de trainers:

 

Sabine Wassenberg:

Sabine is filosoof, geeft les op scholen – filosoferen met kinderen – en geeft hierover trainingen. Ze schrijft hieromheen boeken, zoals Kinderlogica, filosoferen op een multiculturele school, Philo & Sophia en vier keer het Onwijs Grote Filosofie Doeboek.

SabineWassenberg.jpg

Over Kamel Essabane:

Kamel promoveert aan de Universiteit van Nijmegen bij Comparative Religious Studies op het thema burgerschap en islamitisch onderwijs. Bij het Fahm Instituut geeft hij een cursus islamitische filosofie. Kamel werkte hiervoor als docent op de pabo voor islamitisch onderwijs en als onderwijsbegeleider en trainer bij Arkade.

Kamel-Essabane1jpg.jpg
bottom of page