BOEKEN

 

Cover Doeboek.jpg
Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek - Over de natuur en wat er van over is natuurlijk

2021, in opdracht van Filosofie Magazine, Veen Media

Alles over de natuur! Kan de mens zonder natuur? Natuurlijk niet! Kan de natuur zonder mens? Vast wel. Waar is natuur van gemaakt? Euh? En wat blijft er over als er niets meer is? Deze vierde
editie van Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek staat vol met grappige vragen, verrassende
weetjes en doe-opdrachten over mens en natuur.

Koop hem hier of in de winkel.

omslag.jpg
Philo & Sophia - Verhalen voor kleine filosofen

2021, Levendig

Philo houdt van dromen. Soms brengt zijn fantasie hem de meest prachtige gedachtes.

Sophia staat met haar beide benen op de grond en kan goed lachen.

 

Philo en Sophia houden allebei van nadenken over bijzondere vragen. Vragen waarop het antwoord niet altijd gemakkelijk te geven is. Denk je met hen mee?

In dit boek staan 22 verhaaltjes over Philo en Sophia. Verhaaltjes die uit het leven zijn gegrepen en waarover je kunt filosoferen met kinderen vanaf 6 jaar.

 

Lees hier meer.

Cover front.jpg
Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek - Echt waar! Of niet?

2020, in opdracht van Filosofie Magazine, Veen Media

Een vrolijk filosofisch doeboek over de waarheid, onzin én alles daartussenin.
Bouw je eigen leugendetector, leer meer over nepnieuws, maak je eigen discussiedobbelsteen of voorspel de toekomst. Dit doeboek staat bomvol weetjes, puzzels, quizzen en knutsels waarmee je alles over filosofie leert.

Koop hem hier of in de winkel.

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek

2018, in opdracht van Filosofie Magazine, Veen Media

Heeft een vlieg gevoelens? Moet je altijd eerlijk zijn? Kun je verliefd worden op een robot? Waar was je voor je geboorte? 

Dit zijn allemaal vragen waar filosofen over nadenken. Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek staat er vol mee. Ga zelf aan de slag met ingewikkelde breinbrekers, spannende gedachte-experimenten en geniale grappen om uit te halen bij je vrienden. Leer alles over de grootste genieën die niet altijd begrepen werden. Wist je dat de Griekse filosoof Socrates de gifbeker moest drinken omdat hij zulke moeilijke vragen stelde?

Goed voor urenlang vermaak, op vakantie of lekker thuis.
Maar pas op dat je hersenen niet ontploffen! (geschikt voor 8-88 jaar)

Koop hem hier of in de winkel.

Kinderlogica
Filosoferen op een multiculturele school

2 april 2017, Lemniscaat

Sabine Wassenberg is al tien jaar lang filosofiejuf op multiculturele basisscholen in Amsterdam-West. Ze praat met haar leerlingen over grote vragen en gaat taboes niet uit de weg. En wat blijkt? De logica van deze kinderen is vaak helderder en directer dan menig debat in de grotemensenwereld. Ze stelt zich open op en luistert echt naar wat iedereen te zeggen heeft, en daardoor leert ze veel over de denkbeelden van kinderen uit andere culturen. En ze wordt ook nog eens stevig aan het denken gezet over haar eigen westerse waarden.

Kinderlogica is een eye-opener voor iedereen die geïnteresseerd in de toekomst van onze multiculturele samenleving – en wie is dat niet?

‘Het boek Kinderlogica is wat mij betreft een van de beste filosofieboeken die dit jaar verschenen zijn.’

Taede Smedes (De Volkskrant) voor Nieuw Wij. Zie volledige recensie hier.

Lees hier meer over Kinderlogica

 

Wat is een ik? Wat is een ego? Wat is bewustzijn? Wat is leegte? Het zijn vragen die Sabine Wassenberg al haar hele leven bezighouden. Ze gaat filosofie studeren en zet daarna een bedrijf op als kinderfilosofe. Maar de vragen blijven. Om een mogelijk antwoord te vinden gaat Sabine op reis. Ze ontmoet drie wetenschappers die de kunst van meditatie onderzoeken: een psychiater in India, een wiskundige in Nederland en een neuroloog in Amerika. Op nieuwsgierige, nuchtere wijze vlecht ze hun denkbeelden aaneen. Het verschil tussen ‘ego’ en ‘ik’ wordt Sabine steeds duidelijker, maar ook dat ze zelf de diepte in moet. 

 

‘Mensen om me heen hebben de indruk dat ik “naar mezelf op zoek ga”. Ik ben het daar niet mee eens. Het is dieper dan dat. Ik weet al dat ik geen klompje goud ga vinden. Misschien wil ik alleen de tijd nemen om daarin te berusten. En open staan voor de ervaringen onderweg.'

 

Verschenen 27 januari, 2015, bij AW Bruna (LeV) Je kunt je exemplaar hier online bestellen.
Lees recensies en reacties hier.

5 sterren in recensie van Marc van Dijk in Trouw. Lees hier meer

‘Kunnen beren filosoferen?’ 'Waarom is water nat?' 'Hoe komt het dat we al kunnen praten voordat we de regels van de taal kennen?’ 'Waarom eten we geen mensen en wel dieren?' ’Waar komt de allereerste mens eigenlijk vandaan?' 'Waar was ik voordat ik geboren werd?' 'Bestaan aliens?' 'En wat gebeurt er als je dood gaat?'

 

In kinderen schuilen niet zelden kleine filosofen. Met een goede vraag, een open houding, humor en het nodige relativeringsvermogen kun je met kinderen en jongeren de mooiste filosofische gesprekken voeren.

Als volwassene die kinderen opvoedt of opleidt, kun je door met kinderen of jongeren te filosoferen, hun aangeboren verwondering prikkelen. Je voedt hun zelfdenkend vermogen en leert ze kritisch te argumenteren en te luisteren naar andermans mening.

En door te filosoferen houden ze, voordat kennis alle plaats inneemt, ruimte in hun hoofd voor vragen. En zo kunnen ze inzien dat de wereld niet zwart-wit is maar oneindig kleurrijk.

Dit boek bevat een uitgebreide handleiding voor filosoferen. In de klas, tijdens een schoolkamp, in het museum of thuis aan de keukentafel. Tevens vind je er 38 voorbeeldlessen over de leukste, interessantste of belangrijkste thema's.

 

Het boek is verschenen in 2014 bij Uitgeverij Levendig en is hier online te bestellen.

In de media is op een lovende manier aandacht besteed aan dit boek. Zo staat op nu.nl een mooi interview en in Filosofie Magazine een goede recensie.

Mijn ego en ik
Een jonge filosofe op zoek naar antwoorden

AW Bruna, 2015

Ik zag twee beren filosoferen
Filosoferen met kinderen en jongeren
Ik zag twee apen wetenschapen
Filosoferen over wetenschap

Ik zag twee apen wetenschapen is een uitgebreide handleiding om te filosoferen over

wetenschap. Met 25 lessen om een filosofisch gesprek te voeren over een

wetenschappelijk thema aansluitend bij bepaalde vakken op school.

Voor meer informatie over deze methode en de thema's van dit boek, ga je naar de site van WonderWhy.

Het boek is verschenen in 2015 bij Uitgeverij Levendig en voor 19,95 euro hier te bestellen.

 

Lees een recensie geschreven door collega Fabien van der Ham, De Filosofiejuf, hier.

Deugdenethiek, levensbeschouwing en religie. Hoofdstuk: Boeddhistische deugden.

Een verzameld werk, door Andreas Kinneging en Timo Slootweg.

 

Wat zijn de overeenkomsten in het denken over goed en kwaad tussen bijvoorbeeld het christendom, hindoeïsme, islam, confucianisme en boeddhisme? In Deugdethiek, levensbeschouwing en religie gaan verschillende filosofen op zoek naar een "wereldethos" dat levensbeschouwelijke tradities over de hele wereld met elkaar verbindt. Deze verbinding wordt gezocht in deugden die in vele tradities aanwezig zijn en dikwijls een voorname rol spelen. Wat op het eerste gezicht onoverbrugbare verschillen lijken tussen culturen, blijkt na een inspectie van de achterliggende deugden vaak op veel punten opmerkelijk overeenkomstig te zijn.

 

Henk Barendregt en Sabine Wassenberg schreven het hoofdstuk Boeddhistische Deugden.

 

Het boek verscheen in 2015 bij Spectrum en is hier te verkrijgen.

Hier is een recensie online te lezen.