top of page

Boeken

 

Cover De Zoon van de Gazelle.jpg
De Zoon van de Gazelle

2022, uitgeverij De Meent

Een filosofisch prentenboek met een hervertelling van de 12e eeuwse mythe Hayy Ibn Yaqzan van islamitische filosoof Ibn Tufayl.

Met filosofische vragen om met je kind of in de klas een filosofisch gesprek te starten. 

Kan ook in combinatie met een training Filosoferen over Levensvragen in grote getale worden besteld.

Voorplat Onwijs Grote Filosofie Doeboek - liefde vriendschap haat d 150dpi.jpg
Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek - Over liefde, vriendschap en haat

2022, in opdracht van Filosofie Magazine, Veen Media

Kun je verliefd worden op een vreemde? Kun je vrienden zijn met een knuffel? Kun je houden van een huis? Zouden we katten nog leuk vinden als ze konden praten? Waarom vinden we vrienden soms juist vreemd en vreemden soms zo vriendelijk? En kun je jezelf lief vinden? Is haat omgekeerde liefde? Kan een mens zich aan alles hechten?
 

Dit Onwijs Grote Filosofie Doeboek staat vol met grappige vragen en verrassende weetjes en doe-opdrachten over alles waar een mens zich aan hecht. Uren tekenen, puzzelen, experimenteren en samen denken, of lekker in je eentje. 

Cover Doeboek.jpg
Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek - Over de natuur en wat er van over is natuurlijk

2021, in opdracht van Filosofie Magazine, Veen Media

Alles over de natuur! Kan de mens zonder natuur? Natuurlijk niet! Kan de natuur zonder mens? Vast wel. Waar is natuur van gemaakt? Euh? En wat blijft er over als er niets meer is? Deze vierde
editie van Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek staat vol met grappige vragen, verrassende
weetjes en doe-opdrachten over mens en natuur.

omslag.jpg
Philo & Sophia - Verhalen voor kleine filosofen

2021, Levendig

Philo houdt van dromen. Soms brengt zijn fantasie hem de meest prachtige gedachtes.

Sophia staat met haar beide benen op de grond en kan goed lachen.

Philo en Sophia houden allebei van nadenken over bijzondere vragen. Vragen waarop het antwoord niet altijd gemakkelijk te geven is. Denk je met hen mee?

In dit boek staan 22 verhaaltjes over Philo en Sophia. Verhaaltjes die uit het leven zijn gegrepen en waarover je kunt filosoferen met kinderen vanaf 6 jaar.

Cover front.jpg
Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek - Echt waar! Of niet?

2020, in opdracht van Filosofie Magazine, Veen Media

Een vrolijk filosofisch doeboek over de waarheid, onzin én alles daartussenin.
Bouw je eigen leugendetector, leer meer over nepnieuws, maak je eigen discussiedobbelsteen of voorspel de toekomst. Dit doeboek staat bomvol weetjes, puzzels, quizzen en knutsels waarmee je alles over filosofie leert.

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek

2018, in opdracht van Filosofie Magazine, Veen Media

Heeft een vlieg gevoelens? Moet je altijd eerlijk zijn? Kun je verliefd worden op een robot? Waar was je voor je geboorte? 

Dit zijn allemaal vragen waar filosofen over nadenken. Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek staat er vol mee. Ga zelf aan de slag met ingewikkelde breinbrekers, spannende gedachte-experimenten en geniale grappen om uit te halen bij je vrienden. Leer alles over de grootste genieën die niet altijd begrepen werden. Wist je dat de Griekse filosoof Socrates de gifbeker moest drinken omdat hij zulke moeilijke vragen stelde?
Goed voor urenlang vermaak, op vakantie of lekker thuis.
Maar pas op dat je hersenen niet ontploffen! (geschikt voor 8-88 jaar)

Kinderlogica
Filosoferen op een multiculturele school

2 april 2017, Lemniscaat

Sabine Wassenberg is al tien jaar lang filosofiejuf op multiculturele basisscholen in Amsterdam-West. Ze praat met haar leerlingen over grote vragen en gaat taboes niet uit de weg. En wat blijkt? De logica van deze kinderen is vaak helderder en directer dan menig debat in de grotemensenwereld. Ze stelt zich open op en luistert echt naar wat iedereen te zeggen heeft, en daardoor leert ze veel over de denkbeelden van kinderen uit andere culturen. En ze wordt ook nog eens stevig aan het denken gezet over haar eigen westerse waarden.

Kinderlogica is een eye-opener voor iedereen die geïnteresseerd in de toekomst van onze multiculturele samenleving – en wie is dat niet?
 

‘Het boek Kinderlogica is wat mij betreft een van de beste filosofieboeken die dit jaar verschenen zijn.’

Taede Smedes (De Volkskrant) voor Nieuw Wij 

 

Wat is een ik? Wat is een ego? Wat is bewustzijn? Wat is leegte? Het zijn vragen die Sabine Wassenberg al haar hele leven bezighouden. Ze gaat filosofie studeren en zet daarna een bedrijf op als kinderfilosofe. Maar de vragen blijven. Om een mogelijk antwoord te vinden gaat Sabine op reis. Ze ontmoet drie wetenschappers die de kunst van meditatie onderzoeken: een psychiater in India, een wiskundige in Nederland en een neuroloog in Amerika. Op nieuwsgierige, nuchtere wijze vlecht ze hun denkbeelden aaneen. Het verschil tussen ‘ego’ en ‘ik’ wordt Sabine steeds duidelijker, maar ook dat ze zelf de diepte in moet. 
 

Mijn ego en ik
Een jonge filosofe op zoek naar antwoorden

AW Bruna, 2015

5 sterren recensie van Marc van Dijk in Trouw

Ik zag twee beren filosoferen
Filosoferen met kinderen en jongeren

2014, Uitgeverij Levendig
 

‘Kunnen beren filosoferen?’ 'Waarom is water nat?' 'Hoe komt het dat we al kunnen praten voordat we de regels van de taal kennen?’ 'Waarom eten we geen mensen en wel dieren?' ’Waar komt de allereerste mens eigenlijk vandaan?' 'Waar was ik voordat ik geboren werd?' 'Bestaan aliens?' 'En wat gebeurt er als je dood gaat?'

 

In kinderen schuilen niet zelden kleine filosofen. Met een goede vraag, een open houding, humor en het nodige relativeringsvermogen kun je met kinderen en jongeren de mooiste filosofische gesprekken voeren.

Als volwassene die kinderen opvoedt of opleidt, kun je door met kinderen of jongeren te filosoferen, hun aangeboren verwondering prikkelen. Je voedt hun zelfdenkend vermogen en leert ze kritisch te argumenteren en te luisteren naar andermans mening.

En door te filosoferen houden ze, voordat kennis alle plaats inneemt, ruimte in hun hoofd voor vragen. En zo kunnen ze inzien dat de wereld niet zwart-wit is maar oneindig kleurrijk.

Dit boek bevat een uitgebreide handleiding voor filosoferen. In de klas, tijdens een schoolkamp, in het museum of thuis aan de keukentafel. Tevens vind je er 38 voorbeeldlessen over de leukste, interessantste of belangrijkste thema's.

Ik zag twee apen wetenschapen
Filosoferen over wetenschap

2015, Uitgeverij Levendig  

 

Ik zag twee apen wetenschapen is een uitgebreide handleiding om te filosoferen over

wetenschap. Met 25 lessen om een filosofisch gesprek te voeren over een

wetenschappelijk thema aansluitend bij bepaalde vakken op school.

Deugdenethiek, levensbeschouwing en religie. Hoofdstuk: Boeddhistische deugden.

2015, Spectrum 


Een verzameld werk, door Andreas Kinneging en Timo Slootweg.

 

Wat zijn de overeenkomsten in het denken over goed en kwaad tussen bijvoorbeeld het christendom, hindoeïsme, islam, confucianisme en boeddhisme? In Deugdethiek, levensbeschouwing en religie gaan verschillende filosofen op zoek naar een "wereldethos" dat levensbeschouwelijke tradities over de hele wereld met elkaar verbindt. Deze verbinding wordt gezocht in deugden die in vele tradities aanwezig zijn en dikwijls een voorname rol spelen. Wat op het eerste gezicht onoverbrugbare verschillen lijken tussen culturen, blijkt na een inspectie van de achterliggende deugden vaak op veel punten opmerkelijk overeenkomstig te zijn.

 

Henk Barendregt en Sabine Wassenberg schreven het hoofdstuk Boeddhistische Deugden.

bottom of page