top of page

Over Sabine Wassenberg

Filosoof, schrijver en (EMDR) consulten

 

 

 

Ik (1981) voltooide mijn studie wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam in 2004.

De meest belangrijke vraag mij als tiener al bezig hield was 'Wat is het ik?' Om dit uit te zoeken studeerde ik naast filosofie een aantal neurowetenschappelijke vakken aan de UvA en ging ik op reis. India, Nepal, Tibet, Cambodja, Amerika, Edinburgh, Granada. Ik ontdekte dat het antwoord op deze vraag naar het 'ik' iets te maken had met een illusie en ook met verhalen over jezelf (ego) en met bewustzijn. Ik schreef hierover uiteindelijk het filosofische boek Mijn ego en ik, en op een onbepaald ogenblik vond ik er vrede mee en liet de vraag los.

 

Als filosoof blijf je op zoek en nu richtte ik me vooral op persoonlijk geluk. Wat is zelfliefde eigenlijk en hoe moeten we dat voor elkaar krijgen? Behalve zelf geluk vinden, heb ik het altijd fascinerend en bevredigend gevonden om naar andere mensen te luisteren, hen werkelijk te begrijpen en ook nog eens kunnen helpen.

Ik merkte dat alle problemen bestaan vanwege de verhalen waar mensen in geloven. Negatieve overtuigingen over jezelf en de wereld, zitten vast in je brein en je lichaam. Ze beïnvloeden hoe je leeft, liefhebt en de wereld ervaart. Ik studeerde filosofisch consulentschap (VFP), Narratieve Systeemtherapie (RINO), Ademtherapie (Levensadem) en EMDR (TEP). Hiermee vond ik methodes om grip te krijgen op de cognities en ze te vervangen door meer vruchtbare. Ik geef consulten, oftewel persoonlijke sessies, waarin mijn levenservaring en technieken gecombineerd worden.

Inmiddels werk ik ook meer dan tien jaar als kinderfilosoof: ik filosofeer met kinderen op scholen en geef hierover workshops en trainingen aan docenten. Hiermee heb ik jarenlang bijgedragen aan de organisatie WonderWhy en nu doe ik dit op eigen titel. Over deze ervaringen in de klas van de afgelopen tien jaar schreef ik het boek Kinderlogica.

Ook produceerde ik met Maaike Merckens twee educatieve titels, namelijk Ik zag twee beren filosoferen en Ik zag twee apen wetenschapen, gericht op leerkrachten, om als handboek te gebruiken bij het filosoferen in de klas.

Tenslotte schreef ik in opdracht van Filosofie Magazine vier edities van Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek, een filosofisch puzzelboek voor kinderen. Zie al mijn publicaties bij Boeken.

Mijn nieuwste boek De Zoon van de Gazelle is een hervertelling van Hayy ibn Yaqzan, van de 12e eeuwse Ibn Tufayl. Samen met Kamel Essabane herschreef ik dit canonische werk voor kinderen en maakten het geschikt voor jong en oud om over te filosoferen. De mystieke ervaring die in het boek voorkomt sluit mooi aan bij hoe het schrijven ooit begon, eerst dook ik in het Boeddhisme en hier werkte ik aan een parel vanuit de islamitische filosofie; blijkbaar zijn filosofie en mystiek universeel. 

Op al mijn levensthema's borduur ik rustig voort in mijn volgende boeken. Stay tuned.

 

 

Sabine6.jpg
Contact

 

Je kunt me bereiken via

info@sabinewassenberg.com

of nulzes 19029400
 

Persoonlijke sessies vinden plaats in Groet, Schoorl, Bergen, Alkmaar of Amsterdam, of online.

LinkedIn: Sabine Wassenberg

Nieuwsbrief
Ontvang mijn sporadische nieuwsbrief
over trainingen, boeken of ander nieuws
:

Dank voor je interesse!

Inschrijfformulier

 

Hier vind je het inschrijfformulier voor alle trainingen in Filosoferen met Kinderen.

La Gomera
training
Trouw over Kinderlogica
Ibiza
Boekenkrant Kinderlogica
workshop
Nachtzoen
brandpunt plus
filosoferen met kinderen
lokatie coachhuis
sabine ibiza
2
Maaike en Sabine
bottom of page