top of page

Over Kamel Essabane:

Kamel promoveert aan de Universiteit van Nijmegen bij Comparative Religious Studies op het thema burgerschap en islamitisch onderwijs. Bij het Fahm Instituut geeft hij een cursus islamitische filosofie. Kamel werkte hiervoor als docent op de pabo voor islamitisch onderwijs en als onderwijsbegeleider en trainer bij Arkade.

Kamel-Essabane1jpg.jpg

De illustraties zijn van de hand van Karuna Wirjosemito.
Karuna is yoga en meditatie docente en geeft massage therapie. Daarnaast tekent ze van kinds af aan met veel plezier. Op haar reizen heeft ze altijd een tekenboekje bij zich om landschappen, planten en dieren te tekenen. Haar liefde voor de mystieke inzichten van yoga en de tekenkunsten komen nu mooi samen in dit verhaal.

Karuna.jpg

Filosoferen over Levensvragen training:

Voor scholen die met het boek aan de slag willen, verzorgen Kamel Essabane en Sabine Wassenberg workshops om de docenten te bekwamen in het begeleiden van het filosofische gesprek.

De redeneringen in het boek zijn voor kinderen makkelijk te volgen en dagen ze uit om er zélf over na te denken en een eigen standpunt in te nemen, dat niet per se overeenstemt met dat van de hoofdpersoon van het verhaal. Hierdoor kun je prachtige gesprekken met je klas voeren over filosofische vragen. Meer voorbeelden uit het boek:

Hoe moet je met de natuur om gaan?

Wat is de plaats van de mens in de natuur?

Wat is het essentiële verschil tussen mens en dier?

Wat is leven?

Wat is de dood?

Hoe ga je met verdriet om?

Heb je school/onderwijs nodig of kun je alles zelfstandig leren (van de natuur)?

Heb je andere mensen nodig om gelukkig te zijn?

Hoe kun je een goed mens zijn?

Wat is liefde?

Wat is vriendschap? 


De filosofische gespreksmethode geeft de docent een veilige positie en daarmee de ruimte om respect te hebben voor alle antwoorden en overtuigingen, en het kritische denken te stimuleren. Het boek De Zoon van de Gazelle is hierbij een stimulus: een verhaal levert input om het gesprek te voeren in de klas over filosofische vragen.

Bij het boeken van een workshop voor op uw school Filosoferen over Levensvragen krijgen de docenten boeken voor hun leerlingen cadeau. Informeer naar de mogelijkheden. 

 

bottom of page