Openbare activiteiten agenda

Workshops / Lezingen  / Retraites

 

Opleiding filosoferen met kinderen/jongeren 2020-2021

25 Sep 2020

Leer zelf filosoferen met kinderen, oftewel: het begeleiden van een filosofisch gesprek. Interessant voor in het onderwijs, daarbuiten én voor jezelf, want wat een diepgang filosofie biedt ervaar je sowieso, 5 dagen lang.

Lees hier meer...

Verdiepingstraining FMK

05 Mar 2021

6 en 20 maart 2021 is de Verdiepingstraining. De kroon op de opleiding, zoals deze tweedaagse wordt genoemd. De dagen zijn ook afzonderlijk te volgen.

Lees meer...

Nacht van de Filosofie

09 Apr 2021

De Nacht van de Filosofie in Amsterdam is verplaatst naar zaterdag 10 april 2021 In Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond te Amsterdam verzamelen we ons voor dit bijzondere en bomvolle evenement over filosofie en waarheid.

Hier mag ik ook wat zeggen! Het programma vind je hier...

RETREAT IBIZA Opleiding Persoonlijk Leiderschap

15 May 2020

Wegens succes herhaald! En wegens Corona verplaatst naar 16-21 mei 2021. Er waren nog maar een paar plekken, schrijf je nu in!

Als 1 van de 3 trainers is Sabine Wassenberg als filosoof en coach aanwezig tijdens deze mooie Opleiding over Persoonlijk Leiderschap. Deze retraite vindt plaats in een heerlijke villa met zwembad op het magische eiland Ibiza.

Tussen de olijfbomen en het getjirp van de krekels werken we aan de volgende thema's:

  • Ego en ik;

  • Autonomie en verbinding;

  • Keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen.

Meer informatie vind je bij de organisatie in handen van Meglio.

Midzomermokum

08 Jan 2020

Voor het zomerprogramma Midzomermokum mag ik in Amsterdam West 3 keer een workshop verzorgen: Filosoferen met het Onwijs Grote Filosofie Doeboek, dat de deelnemers cadeau krijgen.

Iedereen welkom, aanmelden is wel noodzakelijk! Info vind je hier.

Filosoferen op Tijdloos Festival

09 Aug 2020

Op deze Tijdloos Camping Vakantie zal ik aanwezig zijn met een grote stapel Onwijs Grote Filosofie Doeboeken en me nu en dan met een groepje kinderen buigen over filosofische vragen. Er is niet echt een programma, aangezien het festival Tijdloos is, maar als je in de flow zit kom je op het juiste moment op de juiste plaats, I guess....

Opleiding Filosoferen met Kinderen

20 Sep 2019

Samen met orthopedagoog en filosoof Karen Faber en partner bij WonderWhy en filosoof Maaike Merckens, geef ik de Opleiding Filosoferen met Kinderen/Jongeren. In 5 zaterdagen in het schooljaar 2019-2020 leer je de kneepjes van het vak.

Meer informatie

Live Online training Weerbaar Opvoeden

20 Jun 2019

21 juni start er weer een Live Online training Weerbaar Opvoeden. Voor professionals die in deze superdiverse samenleving werken. Info hier....

Retreat Deep Dive Within op Ibiza

26 May 2019

Wil je tijd nemen om te weten wie je (ook al weer) bent? 

Soms gaat het leven te snel en hopen stress en verhalen zich op, zodat de rust, je centrum (of hoe je het ook wilt noemen) niet meer voelbaar lijkt.
In deze week op Ibiza creëren we de gelegenheid om terug te keren in het windstille oog van de storm, daar waar het stil is in jezelf. We doen dat door een heerlijk verblijf in een rustieke finca... lees meer

Opleiding Persoonlijk Leiderschap op Ibiza

19 May 2019

Wegens succes herhaald! Als 1 van de 3 trainers is Sabine Wassenberg als filosoof en coach aanwezig tijdens deze mooie Opleiding over Persoonlijk Leiderschap. Deze retraite vindt plaats in een heerlijke villa met zwembad op het magische eiland Ibiza.

Tussen de olijfbomen en het getjirp van de krekels werken we aan de volgende thema's:

  • Ego en ik;

  • Autonomie en verbinding;

  • Keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen.

Meer informatie vind je bij de organisatie in handen van Exsist.

Jurylid van Berrie Heesenprijs

17 Apr 2019

18 april vindt de prijsuitreiking van de Berrie Heesenprijs plaats. Deze tweejaarlijkse prijs beloont het origineelste, mooiste, creatiefste product of project rondom filosoferen met kinderen...

Sabine heeft de eer om in de jury deel te nemen en ook om aan te schuiven in het panel tijdens de lezing. Lees alles over deze dag, georganiseerd door het CKN (Centrum Kinderfilosofie Nederland).

Verdiepingstraining FMKJ

08 Mar 2019

De verdiepingstraining Filosoferen met Kinderen en Jongeren. Georganiseerd door WonderWhy en Wereldwijs Filosoferen. 9 en 30 maart 2019, in Woerden. Lees hier meer.

Training: Een goed gesprek in de klas

05 Apr 2019

In samenwerking met Goedemorgen, VOS/ABB en Creathlon geven Maaike Merckens en Sabine Wassenberg van WonderWhy deze trainingsdag, waarin we handvaten geven om vooral niet voor moeilijke thema's weg te lopen, maar door middel van de werkvorm van het filosoferen toch het gesprek aan te knopen.

Lees hier alles.

Omgeving Den-Haag / Zeeland: 3 workshops WonderWhy via Trias

06 Nov 2018

Speciaal voor Centrum voor de Kunsten TRIAS heeft WonderWhy een serie workshops voor docenten in Filosoferen in de Klas ontwikkeld. In drie middagen, 7 november, 28 november en 12 december, krijg je van Sabine Wassenberg een boeiende, handige en inspirerende introductie in het Filosoferen! Schrijf je nu hier in.

Opleiding Filosoferen met Kinderen

05 Oct 2018

Samen met orthopedagoog en filosoof Karen Faber en partner bij WonderWhy en filosoof Maaike Merckens, geef ik de Opleiding Filosoferen met Kinderen/Jongeren. In 5 zaterdagen in het schooljaar 2018-2019 leer je de kneepjes van het vak.

Meer informatie.

Verdiepingstraining FMKJ

09 Mar 2018

De verdiepingstraining Filosoferen met Kinderen en Jongeren. Georganiseerd door WonderWhy en Wereldwijs Filosoferen. 10 en 24 maart 2018, in Berlicum. Lees hier meer.

Filosoferen met je Kind in Vrijburg

11 Mar 2018

12 april om 20:00 uur in het vrijzinnig centrum Vrijburg in Amsterdam is er voor ouders en docenten een workshop: filosoferen met je kind(eren). Hoe stel je die filosofische vraag en houd je het gesprek op gang? Iedereen is welkom, wel aanmelden.
Meer hierover op de site van Vrijburg.

Keynote lezing bij Amnesty Nederland

19 Apr 2018

20 april houdt Sabine de openingslezing van de jaarlijkse docentendag over het nut en de noodzaak van dialogen en met name filosofische dialogen in de klas. Ook, en juist, over het thema Mensenrechten.

Webinar Klas op Stelten

10 Oct 2017

Van 14:00 tot 15:00 kun je live meeluisteren en meepraten tijdens de gratis webinar van Klas op Stelten, over Controverses op School. Lees hier meer....

Urban Books @Pakhuis de Zwijger

18 Sep 2017

Dinsdag 19 september 2017 gaan we het hebben over Filosofie als vak in het onderwijs, nav mijn boek Kinderlogica. Met een beleidsmaker en mensen uit het onderwijs... Kom ook & praat mee.

Lees hier meer...

Te gast als Zomerse museumgast @ Museum Kranenburgh

30 Aug 2017

Om 19:30 schuif ik aan tafel met de rest van het panel... Samen met Gerhard Hormann (Schrijver Het Nieuwe Nietsdoen) en Wilma de Rek (Chef boeken De Volkskrant) en wie weet nog een filosoof, lekker over Het Zalig Nietsdoen praten, het thema van deze zomer. Lees hier meer.

Kinderlogica - Filosoferen over Heikele thema's op een multi-culturele school

22 Sep 2017

In deze 4-daagse training leer je niet alleen filosoferen met kinderen/jongeren, maar ook specifiek hoe je heikele thema's tóch bespreekbaar kunt maken. Aan de hand van mijn boek Kinderlogica. Data: 23 sept, 4 nov, 3 maart, 26 mei. Deze training wordt gegeven door Sabine Wassenberg en Maaike Merckens. Lees hier meer.

Opleiding Filosoferen met Kinderen

06 Oct 2017

7 oktober start de eerste dag van de Opleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren. Bestaande uit 5 trainingsdagen die ook afzonderlijk te volgen zijn, ben je in een jaar goed getraind om zelf met je klas of een groep kinderen te filosoferen. Lees hier meer.

Masterclass Filosoferen met Kinderen

08 Sep 2017

Voor iedereen met ervaring in Filosoferen met Kinderen/Jongeren organiseren WonderWhy en Wereldwijs Filosoferen een Masterclass op 9 september 2017. Het is een dag vol intervisie, gericht op de perfectionering van de kneepjes van het vak. Deze dag begeleiden orthopedagoge Karen Faber en Sabine Wassenberg.

Workshop @Summerschool KCR Rotterdam

14 Aug 2017

Het KCR (cultuureducatie) in Rotterdam organiseert 15 aug een Summerschool voor docenten en andere professionals. Hier geef ik een workshop 'kinderlogica, filosoferen op een multiculturele school'. Iedereen welkom. Lees het hier.

Workshop Filosoferen met je kind @Bibliotheek Westwijk in Amstelveen

22 Apr 2017

Zegt je kind wel eens bijzondere filosofische dingen? Zou je graag met je kind het gesprek aangaan of verdiepen?
Filosofe Sabine Wassenberg geeft een workshop over filosoferen met je kind(eren). In korte tijd leert ze je de eerste kneepjes van het vak, de kunst van het filosoferen met kinderen. We oefenen direct met kinderen, dus neem je eigen kind mee. De kinderen krijgen dus ook direct een workshop filosoferen.
 

Datum: 23 april 11:00 - 12:30 uur
Iedere deelnemer neemt een kind mee (of twee, als ze maar dezelfde leeftijd hebben)

Leeftijd kinderen: 6 tot 12 jaar.

Voorkennis niet nodig.

Kaarten en info vind je hier.

Lezing op de Nacht van de Filosofie in Den Haag

21 Apr 2017

Sabine Wassenberg houdt de aftrap op deze dag en nacht van filosofische lezingen in Den Haag. Het thema van de lezing zal zijn: de Verwondering.

Boekpresentatie en Filosofie in groep 8B @De Nieuwe Boekhandel, Amsterdam

06 Apr 2017

Sabine Wassenberg is al tien jaar lang filosofiejuf op multiculturele basisscholen in Amsterdam-West. Ze praat met haar leerlingen over grote vragen en gaat taboes niet uit de weg. En wat blijkt? De logica van deze kinderen is vaak helderder en directer dan menig debat in de grotemensenwereld. Ze stelt zich open op en luistert echt naar wat iedereen te zeggen heeft, en daardoor leert ze veel over de denkbeelden van kinderen uit andere culturen. En ze wordt ook nog eens stevig aan het denken gezet over haar eigen westerse waarden.
Kinderlogica is een eye-opener voor iedereen die geïnteresseerd in de toekomst van onze multiculturele samenleving - en wie is dat niet?

Vandaag om 10 uur gaat ze in gesprek met haar eigen klas, groep 8B van de El Amien basisschool in Bos en Lommer. Natuurlijk is iedereen welkom om te komen luisteren en mee te filosoferen.

Boekpresentatie @Boekhandel Het Leesteken in Purmerend

10 Apr 2017

Op deze avond worden meerdere boeken gepresenteerd, wederom voor alleen docenten.

Presentatie op Juffenavond @boekhandel Stevens, Hoofddorp

03 Apr 2017

Op de speciale Juffenavond, alleen voor juffen en ik denk ook meesters, zal ik Kinderlogica presenteren.

Filosofische bijeenkomst voor jong en oud

01 Apr 2017

Op zondag 2 april komt Sabine Wassenberg naar H. de Vries Boeken om een filosofische bijeenkomst te organiseren. De bijeenkomst is voor (groot)ouders en kinderen vanaf acht jaar. Sabine is schrijfster van het boek Kinderlogica en komt filosofische gesprekken tussen jong en oud begeleiden.
Op de dag van de bijeenkomst zal Sabine een stukje uit haar boek Kinderlogica voordragen, een filosofisch gesprek tussen de deelnemers ondersteunen en tot slot is er natuurlijk ook nog tijd voor vragen.

Datum: Zondag 2 april 2017
Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Locatie: H. de Vries Boeken, Gedempte Oude Gracht 27 in Haarlem
Toegang: Gratis
Aanmelden : wetenschap@devriesboeken.nl

Opleiding Persoonlijk Leiderschap @Ibiza

06 May 2017

Exsist biedt van 7 tot en met 13 mei 2017, een 5-daagse opleiding aan genaamd 'Persoonlijk Leiderschap'. Deze weekopleiding daagt uit om een volgende stap in het leven te nemen. Vragen zoals 'Wie is je ego en wie ben jij?' staan hierbij centraal. De antwoorden vormen het fundament voor alle werk en privé georiënteerde keuzes die gemaakt worden. Een drietal hoofdthema's zal de opleiding eigen maken, namelijk de volgende:

1. Ego en ik

2. Autonomie en verbinding

3. Keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen

Tweedaagse Training

13 Nov 2020

14 en 28 november volgt de Tweedaagse Kennismakingstraining. Dit zijn dus dag 2 en 3 van de Opleiding, maar de dagen zijn ook prima los te volgen. We gaan in op werkvormen en allerlei uitdagingen die je in een groep kinderen of jongeren te wachten staan als je met ze wilt filosoferen.

Hier meer...

Introductietraining FMK

25 Sep 2020

Voor de absolute beginners met filosoferen met kinderen of voor mensen die bij het begin willen beginnen om de gehele Opleiding te volgen.

In één dag een goed overzicht, stevige handvaten en veel zin en inspiratie om door te gaan.

Lees hier meer...

Please reload

​© 2013 by Sabine Wassenberg

  All rights reserved.